Norman L. Eisen

Hvězdy a duhové pruhy pěkně pospolu

28. 05. 2014 13:29:20
Když jsem před více než třemi lety přijel do Prahy, uvědomoval jsem si, že jako americký velvyslanec v České republice a zároveň syn československé občanky, která přežila holocaust, mám osobní a profesionální zodpovědnost bojovat za toleranci pro všechny.

Právě tohle jsem měl na mysli, když se naše velvyslanectví nedávno přihlásilo k Mezinárodnímu dni proti homofobii. Tento den si od roku 2004 připomínáme, čeho jsme už dosáhli a na čem je ještě třeba zapracovat, aby na celém světě skončila diskriminace leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů („LGBT“). A také tento den v roce 1990 odstranila Světová zdravotnická organizace homosexualitu ze seznamu duševních poruch. Na ambasádě se hlásíme k většině Američanů a Čechů, kteří hrdě podporují právo každého člověka na otevřený a smysluplný život, bez ohledu na jeho rasu, pohlaví, náboženství, nebo sexuální orientaci. Proto letos zavlál nad americkým velvyslanectvím hned pod americkou vlajkou prapor duhový, který je symbolem rozmanitosti a otevřenosti LGBT menšiny.

Jsem hrdý na to, co všechno pro podporu práv LGBT komunity naše ambasáda za tři a půl roku, co tady sloužím, vykonala. Každý rok kráčím v průvodu Prague Pride, abych dal jasně najevo, že beru zcela vážně právo každého člověka žít takový život, jaký si vybere. Loni velvyslanectví do Prahy přivezlo kongresmana s otevřeně gay orientací a během festivalu Prague Pride zorganizovalo diskuzi na téma „coming out a politika“. Možná jste také loni v létě viděli v zahradě naší ambasády gloriet nasvícený v duhových barvách, který byl z mnoha míst Prahy nepřehlédnutelný. Prague Pride nadále podporujeme prostřednictvím takzvaného malého grantového programu a letos se festivalu opět zúčastníme. Také sympatizujeme s každoročním filmovým festivalem Mezipatra, jež se v Praze a Brně koná už 15 let.

Od loňského Mezinárodního dne proti homofobii se změnilo hodně: loni v červnu rozhodl Nejvyšší soud USA, že hlavní část zákona o ochraně manželství z roku 1996, který americké vládě zakazoval uznávání svazků mezi osobami stejného pohlaví, je neústavní. Verdikt má za následek, že tyto páry mají konečně stejný přístup k federálním programům a příspěvkům jako páry heterosexuální, které těchto výhod využívají desítky let. Další změnou je, že partneři a partnerky amerických občanů a držitelů tzv. zelené karty mají nárok na imigrační vízum do Spojených států, takže tyto dvojice už nejsou nuceny žít odděleně.

Zkrátka, od mého příchodu do Prahy jsem v České republice i v USA zaznamenal v této věci velký posun. Prague Pride začínal v roce 2011 jako malý happening, jež vyvolal odpor a kontroverzi, ale časem se rozvinul v několikadenní oslavu LGBT komunity, na kterou přijíždí desítky tisíc lidí a která se rychle stává největší pride přehlídkou ve Střední Evropě.

Mezinárodní den proti homofobii nás každoročně vybízí k zamyšlení, kde se v boji za rovná práva pro gaye a lesby nacházíme. Vyvěšením duhové vlajky velvyslanectví zdůraznilo, jak důležité toto úsilí je, jaký pokrok byl v této věci učiněn a co všechno ještě zbývá dokončit.

Ambassador Eisen leads Embassy participation in last year’s Prague Pride parade.

Keeping the Stars and Stripes Company

When I arrived in Prague over three years ago, I knew that as U.S. Ambassador to the Czech Republic, and the son of a Czechoslovak Holocaust survivor, I had a personal and a professional responsibility to fight for tolerance for all people.

I had that in mind when our Embassy recently observed the International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHO). Since 2004, this has been recognized as a day in which we highlight both the progress made, and the work that remains, to end discrimination against Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) people around the world. On this day in 1990, the World Health Organization (WHO) removed homosexuality from its list of mental disorders. We at the Embassy join the vast majority of Americans and Czechs in proudly supporting the right of every person, regardless of their race, gender, religion or sexual orientation, to live an open and meaningful life. This year the rainbow flag, a symbol of diversity and inclusiveness for the LGBT community, flew above our Embassy, just below the American flag, to show our support for the end of discrimination everywhere.

I am proud of the work the Embassy has done to support LGBT rights during my three and a half years in the Czech Republic. Every year, I walk in the Prague Pride parade to show how seriously I take the rights of individuals to live their lives as they choose. Last year, the Embassy brought an openly gay U.S. Congressman to Prague, leading a U.S. LGBT delegation, and organized a roundtable about “Coming Out and Politics” during Pride Week. You may have seen our Glorietta last year, lit up in rainbow colors that could be seen all over Prague. We continue to support the Prague Pride parade through our Small Grants program, and will participate in this year’s Prague Pride. I also support the annual film festival in Prague and Brno which has been bringing LGBT themes and issues to the forefront in the Czech Republic for 15 years.

A lot has changed since the 2013 IDAHO. Last June, the U.S. Supreme Court ruled that a key part of the Defense of Marriage Act, a 1996 law that forbade the U.S. government from recognizing same-sex unions, was unconstitutional. This meant that for the first time, same-sex couples had the same access to the federal benefits and programs that heterosexual married couples had enjoyed for decades. It also meant that we could start issuing immigrant visas to the same-sex partners of American citizens and Green Card Holders living in the United States; no longer will lesbian and gay couples be separated by these obstacles.

Since I came to Prague, I have seen progress in both the U.S. and the Czech Republic. The Prague Pride parade has gone from an initial 2011 gathering met with opposition and controversy to a week-long celebration of the LGBT community, visited by tens of thousands and fast becoming the largest pride parade in Central Europe.

Every year, IDAHO reminds us all to take stock of where we are in the fight for LGBT equality. By flying the rainbow flag, our Embassy stressed how important this ideal is, the progress that has been made–and all that remains to be done.

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | karma: 16.86 | přečteno: 873 ×
Poslední články autora