Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hvězdy a duhové pruhy pěkně pospolu

Když jsem před více než třemi lety přijel do Prahy, uvědomoval jsem si, že jako americký velvyslanec v České republice a zároveň syn československé občanky, která přežila holocaust, mám osobní a profesionální zodpovědnost bojovat za toleranci pro všechny. 

Právě tohle jsem měl na mysli, když se naše velvyslanectví nedávno přihlásilo k Mezinárodnímu dni proti homofobii. Tento den si od roku 2004 připomínáme, čeho jsme už dosáhli a na čem je ještě třeba zapracovat, aby na celém světě skončila diskriminace leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů („LGBT“). A také tento den v roce 1990 odstranila Světová zdravotnická organizace homosexualitu ze seznamu duševních poruch. Na ambasádě se hlásíme k většině Američanů a Čechů, kteří hrdě podporují právo každého člověka na otevřený a smysluplný život, bez ohledu na jeho rasu, pohlaví, náboženství, nebo sexuální orientaci. Proto letos zavlál nad americkým velvyslanectvím hned pod americkou vlajkou prapor duhový, který je symbolem rozmanitosti a otevřenosti LGBT menšiny.

Jsem hrdý na to, co všechno pro podporu práv LGBT komunity naše ambasáda za tři a půl roku, co tady sloužím, vykonala. Každý rok kráčím v průvodu Prague Pride, abych dal jasně najevo, že beru zcela vážně právo každého člověka žít takový život, jaký si vybere. Loni velvyslanectví do Prahy přivezlo kongresmana s otevřeně gay orientací a během festivalu Prague Pride zorganizovalo diskuzi na téma „coming out a politika“. Možná jste také loni v létě viděli v zahradě naší ambasády gloriet nasvícený v duhových barvách, který byl z mnoha míst Prahy nepřehlédnutelný. Prague Pride nadále podporujeme prostřednictvím takzvaného malého grantového programu a letos se festivalu opět zúčastníme. Také sympatizujeme s každoročním filmovým festivalem Mezipatra, jež se v Praze a Brně koná už 15 let.

Od loňského Mezinárodního dne proti homofobii se změnilo hodně: loni v červnu rozhodl Nejvyšší soud USA, že hlavní část zákona o ochraně manželství z roku 1996, který americké vládě zakazoval uznávání svazků mezi osobami stejného pohlaví, je neústavní. Verdikt má za následek, že tyto páry mají konečně stejný přístup k federálním programům a příspěvkům jako páry heterosexuální, které těchto výhod využívají desítky let. Další změnou je, že partneři a partnerky amerických občanů a držitelů tzv. zelené karty mají nárok na imigrační vízum do Spojených států, takže tyto dvojice už nejsou nuceny žít odděleně.

Zkrátka, od mého příchodu do Prahy jsem v České republice i v USA zaznamenal v této věci velký posun. Prague Pride začínal v roce 2011 jako malý happening, jež vyvolal odpor a kontroverzi, ale časem se rozvinul v několikadenní oslavu LGBT komunity, na kterou přijíždí desítky tisíc lidí a která se rychle stává největší pride přehlídkou ve Střední Evropě.

Mezinárodní den proti homofobii nás každoročně vybízí k zamyšlení, kde se v boji za rovná práva pro gaye a lesby nacházíme. Vyvěšením duhové vlajky velvyslanectví zdůraznilo, jak důležité toto úsilí je, jaký pokrok byl v této věci učiněn a co všechno ještě zbývá dokončit.

Keeping the Stars and Stripes Company

When I arrived in Prague over three years ago, I knew that as U.S. Ambassador to the Czech Republic, and the son of a Czechoslovak Holocaust survivor, I had a personal and a professional responsibility to fight for tolerance for all people.

I had that in mind when our Embassy recently observed the International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHO). Since 2004, this has been recognized as a day in which we highlight both the progress made, and the work that remains, to end discrimination against Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) people around the world. On this day in 1990, the World Health Organization (WHO) removed homosexuality from its list of mental disorders. We at the Embassy join the vast majority of Americans and Czechs in proudly supporting the right of every person, regardless of their race, gender, religion or sexual orientation, to live an open and meaningful life. This year the rainbow flag, a symbol of diversity and inclusiveness for the LGBT community, flew above our Embassy, just below the American flag, to show our support for the end of discrimination everywhere.

I am proud of the work the Embassy has done to support LGBT rights during my three and a half years in the Czech Republic. Every year, I walk in the Prague Pride parade to show how seriously I take the rights of individuals to live their lives as they choose. Last year, the Embassy brought an openly gay U.S. Congressman to Prague, leading a U.S. LGBT delegation, and organized a roundtable about “Coming Out and Politics” during Pride Week. You may have seen our Glorietta last year, lit up in rainbow colors that could be seen all over Prague. We continue to support the Prague Pride parade through our Small Grants program, and will participate in this year’s Prague Pride. I also support the annual film festival in Prague and Brno which has been bringing LGBT themes and issues to the forefront in the Czech Republic for 15 years.

A lot has changed since the 2013 IDAHO. Last June, the U.S. Supreme Court ruled that a key part of the Defense of Marriage Act, a 1996 law that forbade the U.S. government from recognizing same-sex unions, was unconstitutional. This meant that for the first time, same-sex couples had the same access to the federal benefits and programs that heterosexual married couples had enjoyed for decades. It also meant that we could start issuing immigrant visas to the same-sex partners of American citizens and Green Card Holders living in the United States; no longer will lesbian and gay couples be separated by these obstacles.

Since I came to Prague, I have seen progress in both the U.S. and the Czech Republic. The Prague Pride parade has gone from an initial 2011 gathering met with opposition and controversy to a week-long celebration of the LGBT community, visited by tens of thousands and fast becoming the largest pride parade in Central Europe.

Every year, IDAHO reminds us all to take stock of where we are in the fight for LGBT equality. By flying the rainbow flag, our Embassy stressed how important this ideal is, the progress that has been made–and all that remains to be done.

 

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.  

Autor: Norman L. Eisen | středa 28.5.2014 13:29 | karma článku: 17,11 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Norman L. Eisen

Zahájení čtvrtého ročníku festivalu Prague Pride

Měl jsem tu čest být při tom, když naše ambasáda podpořila všechny čtyři dosavadní ročníky festivalu Prague Pride, takže bylo docela příhodné, že mým posledním počinem ve funkci velvyslance USA v České republice bylo zahájení letošního ročníku této akce. Pod tímto odstavcem si můžete přečíst můj projev, který jsem přednesl těsně před slavnostním nasvícením glorietu v zahradě naší ambasády v duhových barvách na počest festivalu.

12.8.2014 v 13:38 | Karma: 21,93 | Přečteno: 4208x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Tři pilíře americko-českých vztahů: pevnější než kdy jindy

Jak se blíží můj odjezd z Prahy a já se připravuji na předání velvyslaneckých otěží mému nástupci a příteli Andymu Schapirovi, uvědomuji si, jak jsem hrdý na to, co náš ambasádní tým dokázal za téměř čtyři roky mého působení v Česku. Ve spolupráci s našimi kolegy z vládních i nevládních kruhů i z mnoha dalších oblastí české společnosti jsme dosáhli mnoha úspěchů, o nichž jsem se podělil během nedávných rozhovorů s novináři z MF Dnes, Práva, Hospodářských novin, Českého rozhlasu a TV Nova.

11.8.2014 v 17:38 | Karma: 18,68 | Přečteno: 1717x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Život jako v umělecké galerii

Když jsme se před několika měsíci po více než roce nastěhovali zpátky do naší rezidence, s radostí jsme se pustili do rozvěšování obrazů. Pokud máte k dispozici skoro 3000 čtverečních metrů, prostoru k hraní je skutečně hodně.

29.7.2014 v 13:46 | Karma: 14,00 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Pozdravy z USA – ekonomický a obchodní dialog s Čechy

Na našem pražském velvyslanectví jsme hrdí na to, jak jsme díky intenzivní spolupráci s českými partnery dosáhli za poslední čtyři roky více než stoprocentního nárůstu bilaterálního obchodu mezi ČR a USA. Je to třikrát více, než je průměr na ostatních amerických ambasádách v dalších státech EU za stejné období. Jeden z důvodů tohoto úspěchu jsou naše každoroční setkání, kde projednáváme strategii obchodních vztahů. Právě teď jsem ve Washingtonu pomáhal odstartovat třetí kolo těchto jednání, která nazýváme Americko-český ekonomický a obchodní dialog. Na první fotografii jsem společně s Vladimírem Bartlem z českého ministerstva průmyslu a obchodu, Matthewem Murrayem z Ministerstva obchodu USA a českým velvyslancem v USA Petrem Gandalovičem.

26.6.2014 v 16:12 | Karma: 14,42 | Přečteno: 617x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Na co jsme hrdí

Vynikající detašovaná jednotka americké námořní pěchoty, která střeží naše Velvyslanectví v Praze (minulý rok se naše jednotka umístila na prvním místě v Evropě), sídlí v tzv. Domě mariňáků.

23.6.2014 v 8:34 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Jiné mistrovství

Alex Barrasso, náš úřadující rada pro politicko-ekonomické záležitosti, se nedávno vrátil z mezinárodního šachového turnaje v Řecku. Dovedu si představit, co si vy, čtenáři, asi myslíte: při tom všem, co se děje na světě, co by mohlo být tak důležitého na šachové soutěži konané pod egejským sluncem?

16.6.2014 v 14:42 | Karma: 12,74 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Já, Angela Merkelová a soudce Roberts

Co máme společného? Všichni tři jsme dostali čestnou medaili Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

12.6.2014 v 14:37 | Karma: 13,23 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Americká ambasáda v Praze je otevřená obchodu

Často se mě ptají, jaká škola je nejlepší pro budoucí diplomaty. Přestože mám tituly z prestižních univerzit, vždycky odpovídám, že místem, které mě nejlépe připravilo na kariéru velvyslance, byl náš rodinný stánek s hamburgery v Los Angeles. Pracoval jsem tam už jako kluk odpoledne po škole, ale i o víkendech a o prázdninách. Naučil jsem se tam pracovat s různými požadavky zákazníků, jako například: „Ten kečup chci pod hamburger, ne na něj. Odneste si to.“ Někdy jsem jim mohl vyhovět, ale jindy jsem zdvořile a pevně odpověděl, že jejich požadavku vyhovět nelze.

19.5.2014 v 11:36 | Karma: 14,36 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Nejlepší obrana je sdílená obrana

Nedávno jsem se vrátil z USA, kam jsem doprovázel prvního ministra nové české vlády, který tam zavítal. Ministr obrany Stropnický se ve Washingtonu sešel s představiteli Kongresu, Bílého domu a ministerstva obrany. Měl jsem tu čest Stropnického doprovázet s českým velvyslancem v USA Petrem Gandalovičem. Na první fotografii jsme společně na velitelství NATO v Norfolku.

12.5.2014 v 16:14 | Karma: 15,52 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Kolem světa za 80 bajtů

Jaro je tady a je nádherné jako vždycky v Praze. „Pražské jaro“ neznamená jen probuzení přírody, ale také probuzení svobody se vzpomínkami na Prahu roku 1968, na nedávnou historii, například Arabské jaro, a na pesach, který začíná dnes večer. Jaro také znamená jarní úklid, o což se snaží i tento blog: v následujících odstavcích najdete několik zajímavých odkazů o mně a týmu na naší ambasádě, které se nahromadily na mé pracovní desce a já bych je nyní chtěl s Vámi sdílet.

14.4.2014 v 15:57 | Karma: 12,82 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Vítáme pražské setkání předních světových bojovníků proti korupci

UPDATE 14/4/2014: Světové fórum o dobrém vládnutí 2014 byl obrovský úspěch. Každý souhlasil, že letošní ročník byl nejlepší. Reformátoři z celého světa si vyměňovali názory. Tady se můžete podívat na několik odkazů na články z médií:

9.4.2014 v 15:36 | Karma: 11,92 | Přečteno: 460x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Rozloučení s Evou Petschek Goldmann

Naše velvyslanectví zarmoutila zpráva o úmrtí Evy Petschek Goldmann před několika dny ve věku 94 let. Eva byla dcerou Otty Petscheka, velkého bankéře a průmyslníka, který nechal postavit Petschekovu vilu, nyní rezidenci velvyslance USA. Eva byla poslední původní obyvatelkou tohoto úžasného domu, kde teď žiji. Seznámili jsme se, když mě se svojí rodinou navštívila během mých prvních měsíců práce pro velvyslanectví, a spřátelili jsme se. Dole je fotka z mojí nedávné návštěvy Evy a Boba Goldmanových v jejich bytě na Manhattanu.

2.4.2014 v 12:12 | Karma: 19,10 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Politika

Norman L. Eisen

Pražské korunovační klenoty globální žurnalistiky

Stejně jako mnohé z vás, kteří čtete tento blog, mě ohromily události na Ukrajině a odvaha tamních lidí. Obrazové i tištěné zprávy posílané z Kyjeva nám připomínají důležitý fakt globálního politického života 21. století: díky inovacím v sociálních médiích, mobilním videozáznamům a internetu je stále obtížnější zakrýt státem podněcované násilí, korupci a zneužití moci.

27.2.2014 v 15:15 | Karma: 16,72 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Je nám líto, že zemřela Shirley Temple Blacková

Na našem pražském velvyslanectví jsme zarmouceni smrtí Shirley Temple Blackové, americké velvyslankyně v Praze a Akkře, filmové hvězdy a americké ikony. V Československu byla velvyslankyní během přelomových událostí sametové revoluce roku 1989. Disidenti, kteří se znenadání dostali do vedení země, oceňovali její pomoc v tomto přechodném období a mají na ni krásné vzpomínky.

11.2.2014 v 14:16 | Karma: 18,88 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Kinderblock 66: Návrat do Buchenwaldu

Nedávno jsem měl tu čest hostit v Americkém centru při Velvyslanectví USA výjimečnou akci. Přijel Alex Moskovic, který přežil holocaust a předtím vyrůstal v Sobrancích, rodné obci mé matky na východním Slovensku. Stejně jako moje matka byl deportován do Osvětimi a přežil. Osvobozen byl nakonec v Buchenwaldu.

10.2.2014 v 15:20 | Karma: 18,85 | Přečteno: 1528x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Bude příštím americkým velvyslancem v Praze ... profesor Langdon?

Tento týden jsem přivítal v Praze amerického spisovatele Dana Browna. Přijel pohovořit o své poslední knize nazvané “Inferno”, která je již čtvrtou v sérii o Robertu Langdonovi. Dan má mimořádnou schopnost syntetizovat mýty a fikce s vírou a fakty tak, že to mně a milionům ostatních čtenářů ve světě dopřává nespočet hodin příjemného čtení.

16.1.2014 v 16:39 | Karma: 17,11 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Opomíjení hrdinové naší ambasády (2. díl): Oddělení managementu

Jako velvyslanec mám tu čest být jedním z veřejných mluvčích našeho velvyslanectví a reprezentovat americké zájmy a politiku na úrovni vládní i osobní. Mnoho lidí ale neví, jak ambasáda funguje uvnitř a kdo všechno se stará o její chod. V tomto dalším blogu ze série opomíjených hrdinů velvyslanectví bych vám chtěl představit skvělou partu z oddělení managementu.

6.1.2014 v 15:17 | Karma: 15,82 | Přečteno: 743x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Vše nejlepší do nového roku / Best Wishes for the New Year

Velvyslanec USA v Praze Norman Eisen vám přeje šťastný nový rok! U.S. Ambassador Eisen wishes you a Happy New Year!

2.1.2014 v 11:51 | Karma: 17,14 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Všechno nejlepší k narozeninám, milí mariňáci

Jednou z mých nejoblíbenejších akcí v roce je ples americké námořní pěchoty. Narozeniny své jednotky, která vznikla v listopadu roku 1775, slaví mariňáci po celém světě – v podzemních krytech nebo v tanečních sálech, podle momentální situace. V Praze se listopadového mariňáckého plesu každoročně účastní stovky lidí z velvyslanectví, dalších zahraničních misí i českých úřadů. Čeká na ně skvělé jídlo a k tanci úžasná hudba. Velvyslanec je vždy čestným hostem.

25.11.2013 v 11:41 | Karma: 18,65 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Opomíjení hrdinové naší ambasády (1. díl)

Často bloguji o zajímavých událostech týkajících se našeho velvyslanectví, ale za pozornost stojí i jeho každodenní práce. Mezi povinnosti amerického velvyslance v České republice například patří pomáhat Američanům, kteří se ve vaší zemi dostanou do nesnází. Naše konzulární oddělení je jim v případě, že byli okradeni či ztratili svůj pas, k dispozici 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Když velvyslanectví navštíví američtí občané s nemluvnětem, kterého chtějí přihlásit k americké národnosti, žádostí se též zabývá konzulární tým. Dítě pak získá jeden z nejžádanějších statusů - americké občanství.

20.11.2013 v 14:45 | Karma: 11,77 | Přečteno: 581x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde. Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky