Americká ambasáda v Praze je otevřená obchodu

Často se mě ptají, jaká škola je nejlepší pro budoucí diplomaty. Přestože mám tituly z prestižních univerzit, vždycky odpovídám, že místem, které mě nejlépe připravilo na kariéru velvyslance, byl náš rodinný stánek s hamburgery v Los Angeles. Pracoval jsem tam už jako kluk odpoledne po škole, ale i o víkendech a o prázdninách. Naučil jsem se tam pracovat s různými požadavky zákazníků, jako například: „Ten kečup chci pod hamburger, ne na něj. Odneste si to.“ Někdy jsem jim mohl vyhovět, ale jindy jsem zdvořile a pevně odpověděl, že jejich požadavku vyhovět nelze.

Obchodní diplomacie je trochu jako prodejna s hamburgery – jen bez kečupu. Z mnoha mých povinností a úkolů, které mám jako velvyslanec v České republice, je mým favoritem podpora americkému byznysu. Během mého působení v Česku vzrostl bilaterální obchod mezi našimi dvěma zeměmi o více než 50%, což je třikrát víc, než dosažený průměr ve stejném období na ostatních amerických ambasádách v EU. A když americká firma přijde do České republiky s přímou investicí, jež vytvoří nová pracovní místa, má to navíc příznivý dopad na image naší země.

Vezměte si například společnost DuPont z Delaware a její český úspěch. Nedávno jsem v Praze navštívil supermoderní globální výzkumné centrum tohoto chemického obra, který spolupracuje s výrobci asfaltu a staviteli silnic z celého světa. Na expertíze jeho pražské pobočky závisí 80 rafinérií ve více než 40 zemích a díky jeho inovačnímu přístupu můžeme zapomenout na komplikace spojené se stavbami v extrémních podmínkách na severu Evropy nebo v subsaharské Africe.

V Brně jsem navštívil strojírenské a testovací centrum firmy Honeywell, kde tento technologický gigant vyvíjí turbodmychadla do automobilů. Američané a Češi tam společně pracují na zlepšení efektivity motorů, aby v budoucnu řidiči na jeden litr drahocenného paliva ujeli více kilometrů. Samozřejmě nemůžu psát o Brnu bez zmínky o obřím subdodavetelském centru společnosti IBM. Tento unikátní podnik dodává kompletní služby v oblasti outsourcingu stovkám zákazníků po celé Evropě, včetně databází a softwarové podpory.

Nakonec ještě jedna dobrá zpráva: Renomovaný výrobce letecké techniky, Bell Helicopter, plánuje v Česku rozšířit své aktivity. Regionální centrum v blízkosti Prahy bude mít na starosti vyřizování zakázek a údržbu strojů. Já i můj tým na naší ambasádě, která je vždy otevřená obchodním příležitostem, se snažíme americkým firmám v Česku zajistit rovné podmínky. A částečně i díky našemu úsilí z toho mají užitek zákazníci na obou stranách Atlantiku.

The U.S. Embassy in Prague is Open for Business

I am often asked what the best school is for students who wish to become diplomats. Despite having attended Ivy League institutions for college and law school, I always reply that the place that best prepared me for my ambassadorial career was our family’s hamburger stand in Los Angeles. I worked there from my earliest years after school, on weekends, and during vacations. Here I learned the fine art of handling difficult requests from customers, such as “I want the ketchup below the beef patty – not on top! Take it back.” Sometimes I could comply; on other occasions I would respond politely but firmly that the request made on me was impossible to fulfill. 

Business diplomacy is a bit like the hamburger business – without the ketchup. Of the many duties and responsibilities I have as Ambassador to the Czech Republic, promoting American business is my

favorite. During my three-plus years at post, bilateral trade between our two countries has increased over 50%--more than three times the average achieved by US embassies in the EU during that period. And when a U.S. firm makes a job-creating direct investment in the Czech Republic, our country’s image reaps the benefits.

Consider the Delaware-based firm DuPont and the success they are enjoying here. I recently visited with the chemical industry titan as it opened its Global Paving Center in Prague. This state-of-the-art facility works with asphalt producers and road-builders from across the globe. Eighty refineries in more than 40 countries depend on this Czech Republic-based entity’s expertise. The Prague Center uses this innovation, allowing us to forget about the complexities of building solid structures in climates in the extreme cold of Nordic Europe and Sub-Saharan Africa. 

In Brno, I have visited Honeywell’s Turbo Technologies Engineering and Test Center, where this U.S. technology giant develops automotive turbocharger technology. Working together, American and Czech engineers use this facility to improve vehicle energy efficiency, ensuring drivers of the future get more kilometers out of each liter of precious natural resource they put into their tank. And I couldn’t write about Brno without mentioning the massive IBM outsourcing center located there. This unique facility provides complex outsourcing services to hundreds of clients throughout Europe, offering database and system software support. 

Finally, one more piece of good news. One of the world’s premier aircraft manufacturers, Bell Helicopter, plans to expand its operations in the Czech Republic. This storied producer of rotary-wing aircraft will open a regional center near Prague, to permit operators to accept delivery of aircraft and for maintenance visits. As an Embassy open for business, my staff and I spare no effort to ensure that American business people can compete in a level playing field. And thanks in part to our efforts, consumers on both sides of the Atlantic are reaping the benefits.

 

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.  

Autor: Norman L. Eisen | pondělí 19.5.2014 11:36 | karma článku: 14,36 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Norman L. Eisen

Život jako v umělecké galerii

29.7.2014 v 13:46 | Karma: 14,00

Norman L. Eisen

Na co jsme hrdí

23.6.2014 v 8:34 | Karma: 15,01

Norman L. Eisen

Jiné mistrovství

16.6.2014 v 14:42 | Karma: 12,74

Norman L. Eisen

Kolem světa za 80 bajtů

14.4.2014 v 15:57 | Karma: 12,82
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde. Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky