Pražské korunovační klenoty globální žurnalistiky

27. 02. 2014 15:15:27
Stejně jako mnohé z vás, kteří čtete tento blog, mě ohromily události na Ukrajině a odvaha tamních lidí. Obrazové i tištěné zprávy posílané z Kyjeva nám připomínají důležitý fakt globálního politického života 21. století: díky inovacím v sociálních médiích, mobilním videozáznamům a internetu je stále obtížnější zakrýt státem podněcované násilí, korupci a zneužití moci.

Amatérští novináři, kteří používají tato nová média a technologie v boji proti nespravedlnosti, běžně pracují bok po boku s profesionálními reportéry, jež věnovali velkou část své kariéry nasazování svého života a zdraví, aby mohli o této a podobných událostech informovat. Rizik, kterým se novináři vystavují, jsem si vědom - podle Výboru na Ochranu novinářů bylo v roce 2013 zabito 70 reportérů, v roce 2012 jich bylo 74. Reportování z rizikových oblastí je nadále jedním z nejnebezpečnějších zaměstnání na planetě.

Praha v tomto globálním úsilí hraje důležitou roli. Díky financování, které poskytuje americký Kongres prostřednictvím Rady guvernérů, je česká metropole sídlem Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda. Její novináři si zasluhují zvláštní uznání za odhalování korupce a zneužívání moci po celé zeměkouli. Píší často o citlivých tématech, o kterých by mnozí politici z různých částí světa raději pomlčeli. K programům RFE/RL prostřednictvím rozhlasu, internetu, televize a mobilního telefonu má přístup vlivné obecenstvo ve 21 zemích včetně Ukrajiny, Íránu, Afghánistánu, Pákistánu, Ruska a zemí Střední Asie a Kavkazu.

RFE/RL přenáší informace z Ukrajiny v reálném čase celému světu, který dychtí po co nejaktuálnějším zpravodajství. Stejně kvalitní žurnalistiku navzdory nepříznivým místním poměrům a různým tlaků nabízí Rádio Svobodná Evropa i z jiných regionů. Například v Ázerbájdžánu existuje snaha zasahovat do satelitního vysílání a podobné stížnosti přicházejí i z Turkmenistánu. Od 22. února jsou blokovány stránky RFE v tádžickém jazyce. V Pákistánu a na Balkáně jsou ženy reportérky velkým vzorem pro své místní posluchačky.

Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda přestěhovalo svou centrálu do České republiky před dvaceti lety na žádost Václava Havla. Bývalý český disident poznal boj proti útisku a bezpráví na vlastní kůži, a proto bylo jeho osobní prioritou přivést Rádio Svobodná Evropa do Prahy, aby sloužilo jako maják zemím, které na příchod demokracie teprve čekají. V souladu s Havlovou vizí se původní záměr Rádia Svobodná Evropa informovat posluchače za železnou oponou transformoval na službu, která oslovuje země, kde je demokracie v útisku nebo neexistuje vůbec. Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda je sice založeno na vysílání po rozhlasových vlnách, nicméně se v posledních letech „digitalizovalo“ a oslovuje tak víc posluchačů než kdy předtím.

Stanice pokračuje v Havlově odkazu prostřednictvím studijního projektu nazvaného „Stipendijní program Václava Havla“. Začínající reportéři, kteří jsou vybrání do kurzu, pracují v centrále RFE/RL, kde poznávají řadu nástrojů, jež mají moderní média k dispozici, včetně kybernetické bezpečnosti a efektivního využití sociálních médií.

Končící prezident RFE/RL, můj přítel Kevin Klose, si zaslouží velké uznání za svou vizi a vedení. Kevin se do RFE/RL vrátil v lednu 2013, kdy navázal na své působení ve stanici v letech 1994 až 1997. Spolupodílel se na přebudování ruské redakce, digitalizaci stanice a nemalou měrou měl zásluhu na vynikajícím zpravodajství o boji za svobodu z Kyjeva. I když se Kevin nyní vrací zpět do USA, kde bude působit nejen v oboru, ale i jako pedagog, dlužíme jemu, jeho reportérům, správní vysílací radě BBG a celé rodině RFE/RL velké díky. Udrželi vysoký standard integrity v profesi, která je v přední linii obrany svobody a demokracie. Vzdáváme poctu Kevinovi a přejeme mu všechno nejlepší.

Dr. Lindsay Kaplan, wife of Ambassador Eisen, unveiling a monument on the grounds of Radio Free Europe, honoring the memory of Czech Jews who were forced to congregate here prior to being deported to the Terezin concentration camp during the Second World War.


IN ENGLISH

Prague’s Crown Jewels of Global Journalism

Like many of you who are reading this blog, I am transfixed by the events underway in the Ukraine, and by the courage of so many of the people involved. The images and words broadcast from Kyiv remind us of an important fact of 21st century global political life. Thanks to innovations in social media, mobile video and the internet, it has become increasingly impossible to hide state-sponsored violence, official corruption and abuse of power.

The citizen journalists who use these new media and technologies to fight injustice are now working side by side with brave professional journalists who have spent their careers risking life and limb to cover these and other important stories. I am always mindful of the risks journalists face. According to the Committee to Protect Journalists, 70 reporters were killed worldwide in 2013; 74 lost their lives the year before. Covering the world’s hotspots remains one of the most dangerous jobs on the planet.

Prague plays an important role in this global effort. With funding from the U.S. Congress through the Broadcasting Board of Governors, this city is headquarters for Radio Free Europe and Radio Liberty. Their journalists deserve special recognition for uncovering abuse and corruption across the globe. Reporters for this Prague-based not-for-profit organization cover sensitive topics that a number of officials worldwide would rather see hidden. Radio Free Europe/Radio Liberty’s programs -- radio, Internet, television, and mobile -- reach influential audiences in 21 countries, including Ukraine, Iran, Afghanistan, Pakistan, Russia, and the republics of Central Asia and the Caucasus.

Radio Free Europe/Radio Liberty’s Ukraine coverage was broadcast around the world, in real time, to audiences clamoring for up-to-date information on the mass protests in Kyiv. Elsewhere, there is no shortage of examples to underscore Radio Free Europe/Radio Liberty’s world class reporting – and the pressures its journalists face. In Azerbaijan, satellite programming has been subject to broadcast interference. Listeners in Turkmenistan voice similar complaints. The organization’s Tajik language website has been blocked since February 22. In Pakistan and the Balkans, the Radio’s female reporters are a beacon of light for many women listeners.

Radio Free Europe/Radio Liberty moved its headquarters to the Czech Republic two decades ago, at the request of Vaclav Havel. No stranger to the fight against oppression and injustice, this Czech dissident and leader made it a personal priority to bring Radio Free Europe to Prague to serve as a beacon to countries that had yet to join the family of democratic nations. In keeping with Havel’s vision, Radio Free Europe’s original focus of reaching out to audiences behind the Iron Curtain has since been transformed into a service which appeals to countries in which democracy is either under stress, or doesn’t exist at all. Once a radio-based broadcast service, Radio Free Europe/Radio Liberty has in recent years “gone digital,” reaching many more listeners than it ever has.

The organization continues to honor Havel’s legacy, most recently through a training program named “the Havel Fellowship Program.” Aspiring reporters who are selected to be Havel fellows work at RFE headquarters, where they learn about the full range of tools available to modern media practitioners, including cyber security and the effective use of social media platforms.

My friend Kevin Klose, RFE/RL’s outgoing president, deserves a lot of credit for his vision and leadership. Kevin returned to RFE/RL in January 2013 after previously heading it from 1994 to 1997. He played a key role in the rebuilding of the organization’s Russia Service; its transition into a more digitalized media; and of course, is in no small way responsible for the outstanding coverage of the struggle for freedom taking place in Kyiv. As Kevin returns to the US and his role as a journalism professor and practicioner, we owe him, his reporters, the BBG and the whole RFE/RL family a tremendous debt of gratitude. They have maintained the highest standards of integrity in a profession whose practitioners are the front-line defenders of freedom and democracy. We salute Kevin and wish him well.

Kevin Klose

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | čtvrtek 27.2.2014 15:15 | karma článku: 16.48 | přečteno: 643x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2264
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde.

Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...