Česko zůstává důležitým hráčem v mezinárodní politice

Od té doby, co sami před 25 lety získali svobodu, podporují Češi společně se Spojenými státy po celém světě demokracii a lidská práva – od Kuby přes Bělorusko až po Sýrii (kde Češi zastupují po uzavření tamní ambasády USA americké zájmy). Nedávno mi bylo ctí o tom hovořit se Su Ťij, která byla v Praze na konferenci Forum 2000 vzdát hold prezidentu Václavu Havlovi a poděkovat Čechům, Američanům a dalším za jejich podporu změnám v Barmě. 

Pokrok v Barmě vítáme, je ale jasné, že přes veškeré naše úsilí tam není práce ještě hotová - stejně jako na mnoha dalších místech na světě. Z mnoha iniciativ, které jsem v rámci česko-americké spolupráce pomohl jako velvyslanec v ČR spustit, mám jednu zvlášť rád, vzdává totiž čest prezidentovi Havlovi –je to program „Vaclav Havel Journalism Fellowship“. Jsem velmi hrdý na to, že je pojmenován po jednom z největších obránců svobody v moderních dějinách, kterého jsem měl tu čest poznat a pracovat s ním.

Program “Havel Fellows“ byl založen v roce 2011 a účastní se jej mladí talentovaní nováři ze zemí, kam Rádio Svobodá Evropa a Rádio Svoboda vysílají. Jsou to Rusko, Ukrajina, Blízký východ a Střední Asie. Program společně vytvořili česká vláda, Rádio Svobodá Evropa / Rádio Svoboda a velvyslanectví USA.

Školení, které absolvují stážisté programu Havel Fellowship, se nadá nazvat jinak než “velmi náročné”. V Rádiu Svobodná Evropa/Rádio Svoboda stráví od 9 do 18 měsíců výukou všeho od základů žurnalistiky po metodologii sociálních médií. Tento rok bylo vybráno pět účastníku – dva z Iránu, jeden z Ukrajiny a dva z Ruska (jeden původem z Tatarstánu).

Měl jsem tu čest setkat se s iránskými stážisty na konci září v Americkém centru v Praze, jak nás můžete vidět na fotce dole. Toto centrum jsme vybudovali po pádu Berlínské zdi ve snaze přiblížit Čechy Američanům a naopak. Václav Havel Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vždy vášnivě podporoval. Jsem vděčný za to, že jsem měl příležitost přispět k programu, který upevňuje svobodu tisku a nese jméno tohoto velkého českého státníka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Punching Above Their Weight: Czech Republic Plays A Major Role In International Relations

Since winning their own freedom almost 25 years ago, the Czechs have partnered with the U.S. across the globe to support democracy and civil rights--from Cuba to Belarus to Syria (where the Czechs took over as the protecting power for the US when we closed our embassy in Damascus). I recently had the privilege of discussing this with Aung San Suu Kii, who was in Prague for the Forum 2000 conference to honor the memory of President Vaclav Havel and thank Czech, U.S. and other supporters for our work in Burma.

We celebrate the progress in Burma, recognize the tough road ahead--but are doing what we can, there and around the world. Of the many initiatives I have helped the U.S. and the Czechs launch during my tour as Ambassador, one of my favorites also recognizes President Havel --the Havel Journalism Fellowship Program. I can’t help but be proud of a program named in honor of one of the greatest defenders of freedom in modern times, a man whom I had the pleasure to know and work with.

Created in 2011, Havel Fellows are talented young journalists from the countries to which Radio Free Europe and Radio Liberty broadcast. These include the Russian Federation, Ukraine, the Middle East and Central Asia. The Czech government, Radio Free Europe/Radio Liberty and the Embassy created the program.

“Rigorous” is how I would describe the training the Havel Fellows receive. They spend between nine and 18 months at Radio Free Europe and Radio Liberty, learning everything from basic reporting to the methodology behind social media, among other skills. Five Havel Fellows were selected this year: two from Iran, one from the Ukraine, and two from the Russian Federation, including a native of Tatarstan.

On September 30, I had the pleasure of meeting the Iranian Havel Fellows at the American Center in Prague. You can see us on the picture above. We established the Center after the fall of the Berlin Wall, to bring Czechs and Americans closer together. The late Vaclav Havel was an ardent Radio Free Europe/Radio Liberty supporter. I am grateful that I had the opportunity to contribute to a program that strengthens press freedom and bears the name of this great Czech statesman.

Note:  These activities took place prior to the October 1, 2013 U.S. Government shutdown.  

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | čtvrtek 3.10.2013 15:52 | karma článku: 13,99 | přečteno: 483x