České novátorství pomáhá s ubytováním nejchudším

Nedávno jsem společně s norským velvyslancem v České republice Jensem Eikaasem, vládní zmocněnkyní pro lidská práva Monikou Šimůnkovou a ředitelem Agentury pro sociální začleňování Martinem Šimáčkem navštívil západočeské město Cheb.  Naším hlavním cílem bylo dozvědět se více o novém systému bydlení pro Romy a další „sociálně vyčleněné“ občany. 

Program nabízí třístupňové nouzové i trvalé bydlení, která dvakrát týdně navštěvují sociální pracovníci. Město Cheb, Agentura pro sociální začleňování a neziskové organizace Caritas a Kotec na tomto programu spolupracují od roku 2008 a v roce 2012 spustily další program, který je z velké části financován z peněz Evropské unie.

S velvyslancem Eikaasem jsme navštívili chebskou radnici, ubytovnu, dva domy pro přechodné bydlení a komunitní centrum. Na závěr jsme uspořádali tiskovou konferenci. Musím říci, že dobrá kvalita bydlení, inovační třístupňový systém a spolupráce mezi vládou, samosprávou, neziskovými organizacemi a občanskou společností na mě zapůsobily. Programu se nyní účastní 15 rodin, které bydlí na ubytovnách a další tři v přechodných bytech.

O naší návštěvě psal ve svém regionálním vydání deník Mladá Fronta Dnes. Jsem rád, že naše návštěva ještě více přitáhla pozornost k tomuto důležitému tématu a zároveň snad pomohla ukázat, jak inovativně jej v Chebu řeší.

Toto byla zatím poslední akce v rámci našich aktivit týkajících se romské komunity.

IN ENGLISH:

Czech Innovation Helps House Society’s Neediest

I recently had the pleasure to visit the Western Bohemian town of Cheb with my colleague Ambassador Jens Eikaas from Norway, the Czech Government’s Human Rights Commissioner Monika Simunkova, and the Director of the Agency for Social Inclusion Martin Simacek. Our main objective in visiting Cheb was to highlight a new housing program for Roma and other, so-called “socially excluded” residents. 

The program provides a tiered system of emergency shelter, transitional housing, and permanent provate apartments with twice-weekly visits by social workers.  The City of Cheb, the Agency for Social Inclusion, and the NGOs Caritas and Kotec have been cooperating since 2008 and recently launched the new housing program in 2012.  The program is mainly funded by the European Union. 

Ambassadors Eikaas and I both visited Cheb City Hall, an emergency shelter, two transitional apartments, and a community center. We ended the day with a press briefing. I was quite impressed with the quality of the housing, the innovation of the multi-tiered system, and the fruitful cooperation between the national and municipal government, NGOs, and the local community. The program currently serves fifteen families at the emergency shelter and three at the transitional housing level.

The visit was reported in the regional edition of the daily newspaper Mlada Fronta Dnes. I am pleased that our visit helped attract some additional public attention to this important issue and the inventive way it is being addressed in Cheb.

This is only the latest event in our ongoing work on Roma issues.

 

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | středa 15.5.2013 14:17 | karma článku: 10,41 | přečteno: 994x
  • Další články autora

Norman L. Eisen

Život jako v umělecké galerii

29.7.2014 v 13:46 | Karma: 14,00

Norman L. Eisen

Na co jsme hrdí

23.6.2014 v 8:34 | Karma: 15,01

Norman L. Eisen

Jiné mistrovství

16.6.2014 v 14:42 | Karma: 12,74

Norman L. Eisen

Kolem světa za 80 bajtů

14.4.2014 v 15:57 | Karma: 12,82
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde. Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky