Společně s neziskovým a obchodním sektorem proti korupci

Měl jsem tu čest pomáhat 12. března při zahájení výborné nové iniciativy v boji proti korupci v Česku.  Tento projekt nazvaný Rekonstrukce státu (REST) je mimořádný tím, že za ním stojí padesát expertů, kteří jasně definovali zásadní příčiny systémové korupce a identifikovali opatření k jejímu omezení. Tito profesionálové se spojili s neziskovým sektorem, podnikateli, akademiky a novináři a společně usilují o vládní reformu, která by mohla být inspirací i pro Spojené státy a další země. 

Na fotografii dole jsem druhý zleva s některými organizátory této iniciativy. Zleva doprava to jsou: Štěpán Rattay (zastupující Oživení), Pavel Franc (zastupující EPS) a David Ondráčka (zastupující TI).

Skutečnost, že se spojila velká část společnosti, je velmi povzbudivá. Ale asi nejvíc působivým aspektem RESTu je, že občanská společnost vytváří aktivní partnerství s komerční sférou, aby mohly postavit společné základy boje proti korupci. 

Naše velvyslanectví poskytuje finanční a morální podporu RESTu a dalším předním českým anti-korupčním iniciativám. Jsem také rád, že se mohu podělit o své zkušenosti z Bílého domu a o další vědomosti, což nakonec přináší nové poznatky i mně. V tomto případě je široké zapojení občanské společnosti a komerční sféry příkladné, a tak na závěr bych rád všem účastníkům poblahopřál.

 

 IN ENGLISH

Joining with NGOs and Business to Fight Corruption

I had the pleasure on March 12 of helping launch an impressive new initiative to fight corruption in the Czech Republic. This effort, known as REST is remarkable because it represents the work of 50 experts who clearly defined the basic roots of system corruption and identified measures to limit it. These experts have joined forces with NGOs, businesspeople, academics, and journalists to fight for government reform--an effort which offers some valuable lessons for the U.S. and the world.

Here I am (second from the left) with some of the organizers of the initiative. From left to right the others are Stepan Rattay (representing Oživení), Pavel Franc (representing EPS), and David Ondracka (representing TI).

The fact that a broad swathe of civil society has joined forces is terrific. But perhaps the most impressive aspect of REST is that civil society is also building a vigorous partnership with business to find common ground in the fight against corruption. 

Our Embassy provides financial and moral support for REST and other Czech-led efforts to fight corruption. I am also proud to share ideas from my White House days and my other reform experiences --and I always end up learning a lot as well. In this case, the broad engagement of civil society and business is exemplary, and we congratulate all the participants.

 

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | pondělí 18.3.2013 16:34 | karma článku: 19,22 | přečteno: 1269x
  • Další články autora

Norman L. Eisen

Život jako v umělecké galerii

29.7.2014 v 13:46 | Karma: 14,00

Norman L. Eisen

Na co jsme hrdí

23.6.2014 v 8:34 | Karma: 15,01

Norman L. Eisen

Jiné mistrovství

16.6.2014 v 14:42 | Karma: 12,74

Norman L. Eisen

Kolem světa za 80 bajtů

14.4.2014 v 15:57 | Karma: 12,82
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde. Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky