Dík České republice za její pomoc v Sýrii

21. 08. 2012 11:08:35
Nedávno jsem měl tu čest podepsat dokumenty, na jejichž základě nyní Česká republika zastupuje zájmy Spojených států v Sýrii.

Pokud se Spojené státy chtějí diplomaticky angažovat v zemi, se kterou neudržují oficiální vztahy, mohou si v ní otevřít svou kancelář na zastupitelském úřadě spřáteleného státu. V případě Damašku jsme naše velvyslanectví zavřeli po usilovné práci tamního amerického velvyslance Forda a jeho kolegů, kteří podporovali místní pro-demokratické skupiny. Česká republika však naštěstí pro nás dokázala udržet svou ambasádu v Sýrii otevřenou a česká vláda nám nabídla své služby. Poté následovala diskuze o detailech spolupráce a 10. srpna jsem už mohl podepsat oficiální memorandum o zastupování zájmů USA v Sýrii Českou republikou. Náměstek českého ministra zahraničí Vladimír Galuška dokument podepsal za českou stranu.

Českému národu bych chtěl poděkovat za to, že naší zemi nabídl tuto cennou pomoc. Češi prokazují svou odvahu a odhodlání tím, že jejich velvyslanectví zůstává v Sýrii otevřené i v této těžké a nebezpečné době. Dohoda o zastupování je nejnovějším příkladem v bohaté historii spolupráce mezi českou a americkou vládou – nejen v Sýrii, ale i v Afghánistánu, na Kubě, v Barmě, na Balkánu, v Bělorusku a vůbec tam, kde bylo nebo je třeba podpořit lidská práva. Snad přijde brzy den, kdy budeme opět moci naše velvyslanectví v Sýrii zprovoznit, nikdy ale nezapomene, jak tam Češi nám a našim krajanům v ponuré a nebezpečné době pomohli (více zde).

Ambassador Eisen and Deputy Foreign Minister Galuska

Thanking the Czech Republic for its Help in Syria

I recently had the honor of signing the documentation establishing the Czech Republic as the official “protecting power” of the United States in Syria (more here).

When the United States needs to engage in diplomatic activity in a country with which it has no diplomatic relations, it may open an Interests Section in the embassy of a friendly country. That friendly country is called the protecting power. In the case of Damascus, we had closed our Embassy after great work encouraging pro-democracy elements by my friend Ambassador Ford and his colleagues. Fortunately for us, the Czech Republic has managed to keep its embassy in Syria open and the Czech government offered to host our Interests Section. After a period of discussion over the details I was able to sign the official memorandum recognizing the Czech Republic as the protecting power on August 10. Deputy Minister of Foreign Affairs Vladimír Galuška signed for the Czech government.

I want to thank the Czech people for offering this valuable assistance to our country. The Czechs are showing courage and tenacity in keeping their embassy in Syria open through a period of great hardship and danger. This agreement is only the latest chapter in a rich history of cooperation between the Czech and American governments -- in Syria, but also Afghanistan, Cuba, Burma, the Balkans, Belarus and elsewhere where human rights were or are in need of help. Hopefully the day will come soon when we can reopen our embassy in Syria, but we will never forget how the Czechs helped us and our compatriots in Syria through a dark and dangerous period.

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | úterý 21.8.2012 11:08 | karma článku: 14.27 | přečteno: 1581x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 249 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 426 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2264
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde.

Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...