Norman L. Eisen

Vítáme pražské setkání předních světových bojovníků proti korupci

9. 04. 2014 15:36:28
UPDATE 14/4/2014: Světové fórum o dobrém vládnutí 2014 byl obrovský úspěch. Každý souhlasil, že letošní ročník byl nejlepší. Reformátoři z celého světa si vyměňovali názory. Tady se můžete podívat na několik odkazů na články z médií:

Praha, Ázerbajdžán (TV), Turecko, Ukrajina, U.S.

PŮVODNÍ ZPRÁVA 5/9/2014: Již třetím rokem se v Praze setkávají aktivisti, podnikatelé a vládní úředníci, kteří se zabývají bojem proti korupci na konferenci World Forum on Governance (Světovém fóru o dobrém vládnutí, WFG). Záměr WFG zrealizovaly dva klíčové think tanky: Brookings Institute ve Washingtonu, D.C. a česká nezisková organizace Zaostřeno. Díky jejich vizi a umu bylo možné uskutečnit toto unikátní protikorupční konkláve.

Ať se nám to líbí nebo ne, korupce pronásleduje lidstvo od prvopočátků našich dějin. Věci se mění zvláště díky nástrojům moderních technologií a internetu. Vezměme si například nedávno sesazeného ukrajinského prezidenta Janukoviče. Ikonické obrazy z jeho paláce a následné reakce Ukrajinců jen potvrdily, že zkorumpovaní vládci mají stále omezenější možnosti uchovat svá jednání v anonymitě. Jedním z vrcholných okamžiků letošního WFG bylo přijetí ukrajinské delegace, která zde načerpala nápady, jak vystavět silné protikorupční mechanismy.

Setkali se v Paze asi se stovkou bojem zocelených odpůrců korupce z celého světa a jejich českými kolegy. Předseda italského senátu Pietro Grasso například promluví o tom, jak se mohou lidé spojit a čelit tak mocné a pevně ukotvené organizaci, jako je italská mafie, proti které neúnavně bojoval a tento boj zázračně přežil, aby o něm podal svědectví. Konference se také zúčastní mnoho amerických představitelů, jako je například “The Wolf of Beacon Street,” soudce federálního obvodního soudu Mark Wolf, který bude mluvit o útocích na jeho osobu během přelíčení s kriminální organizací, která byla tak mocná, že byla schopná zkorumpovat i americké zákonodárce.

Pro mě jsou nejdůležitějšími účastníky akce čeští protikorupční aktivisté, kteří budou diskutovat své úspěchy při prosazování transparentnosti a dobrého vládnutí v České republice. David Ondračka z Transparency International, Pavel Franc ze společnosti Frank Bold a Karel Janeček z Nadačního fondu proti korupci sdílí své zkušenosti s podobně naladěnými kolegy z celého světa. Díky nim mohou naši hosté ze zahraničí vidět, jaký kus práce tato úžasná země za posledních 25 let odvedla a kolik úkolů před ní ještě leží.

Mezi další témata, kterým se budeme věnovat, patří využití takzvaných velkých dat k boji s korupcí, prosazování nejlepších praktik v soukromém sektoru, boj s korupcí prostřednictvím sociálních médií a propojování institucí občanské společnosti.

Pro mě jako pro člověka, který v tomto oboru pracoval skoro čtvrt století, je ctí, že mohu na letošní slavnostní večeři Světového fóra dobrého vládnutí přednést ústřední projev. Své kolegy budu vybízet, aby se konference aktivně zúčastnili a domů si odnesli nové informace o tom, jak identifikovat korupci a jak s ní bojovat v našem stále propojenějším světě. A ti z vás, kteří se chtějí o fóru o dobrém vládnutí a o jeho záslužné práci dozvědět více, mohou navštívit stránky Brookings Institute na http://www.brookings.edu/research/reports/2013/03/04-countering-corruption-davis-mann-ornstein.

Velvyslanec Eisen na WFG 2014 / Ambassador Eisen at WFG 2014.

2012_res_res_res_res_res_res_res.jpg

IN ENGLISH:


Welcoming the World’s Top Anti-Corruption Fighters to Prague

UPDATE 4/14/2014: WFG 2014 was a huge success. Everyone agreed it was the best ever. What a treat to exchange ideas with reformers from all over the world. See the links below for media about the event from around the world:

Prague, Azerbaijan, Turkey, Ukraine, U.S.

ORIGINAL POST 5/9/2014: For the third time in as many years, activists, businesspeople, government officials, and others with a commitment to fighting corruption from all over the world will this week gather in Prague. They are here to take part in the World Forum on Governance.

WFG is led by two key think tanks: the Brookings Institute and the Czech NGO Zaostreno. Their vision and talent base is responsible for making this unique anti-corruption conclave a reality.

Sadly, corruption has been a fact of life since the beginning of recorded history. Things are changing, thanks to the tools available to nearly everyone in our Internet-savvy world. Consider the case of recently-deposed President Yanukovich of Ukraine. The iconic images of his former palace and the reaction of the Ukrainian people shows that those who govern corruptly are less able than ever to do so anonymously. One of the highlights of this year’s WFG is welcoming a substantial Ukrainian delegation, here to gain ideas on how to build strong anti-corruption mechanisms for the future.

They are being joined by about 100 other battle-hardened anti-corruption fighters from all over the world pouring into Prague to meet with their Czech counterparts. For example, Pietro Grasso, the President of the Italian Senate, will discuss how people can organize to take on an organization as powerful and entrenched as his country’s Mafia, which he fought doggedly and miraculously lived to tell the tale. Many U.S. officials will attend too, like “The Wolf of Beacon Street,” U.S. Federal District Court Judge Mark Wolf, who will speak about his the personal attacks against him while trying a case involving a criminal organization so powerful that it corrupted U.S. law enforcement officers.

To me, no attendees are more important than the Czech anti-corruption activists who will discuss their success advocating transparency and good governance here in the Czech Republic. David Ondracka of Transparency International; Pavel Franc of Frank Bold; and Karel Janecek of the Fund Against Corruption will share their experiences with like-minded colleagues from around the world. Thanks to them, our guests from outside the Czech Republic will see just how far this great country has traveled over the past 25 years – and how much more needs to be done.

Other topics we will cover include how big data can be used to attack corruption; promoting best practices in the private sector; fighting corruption through social media; and connecting civil society institutions.

And as someone who has worked in this field for almost a quarter-century, I am honored to be giving the keynote address at this year’s gala WFG dinner. I will urge my colleagues to participate vigorously and return to their home countries or institutions with a wider variety of the tools they will need to identify and fight corruption in our increasingly connected world. And for any of you who wish to learn more about the World Forum of Governance and the good work it has done over the past three years, please see the Brookings Institute website at: http://www.brookings.edu/research/reports/2013/03/04-countering-corruption-davis-mann-ornstein.

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | karma: 11.92 | přečteno: 460 ×
Poslední články autora