Bude příštím americkým velvyslancem v Praze ... profesor Langdon?

16. 01. 2014 16:39:11
Tento týden jsem přivítal v Praze amerického spisovatele Dana Browna. Přijel pohovořit o své poslední knize nazvané “Inferno”, která je již čtvrtou v sérii o Robertu Langdonovi. Dan má mimořádnou schopnost syntetizovat mýty a fikce s vírou a fakty tak, že to mně a milionům ostatních čtenářů ve světě dopřává nespočet hodin příjemného čtení.

Luštění šifry? / Breaking the code?
Kdekdo v Praze hovoří o tom, že dějství příští Danovy knihy se bude odehrávat v tomto krásném a tajemném městě. Přestože jsem vázán diplomatickým protokolem i tím nejposvátnějším závazkem mlčení o obsahu rozhovorů u večerního stolu, mohu snad vyzradit tři věci.

Zaprvé, Dan si prostudoval toto město vskutku podrobně a je jím fascinován; kdo by taky nebyl, je to prostě nejkrásněji dochované historické město v Evropě. (The New York Times mimochodem nedávno doporučil Prahu jako top destinaci pro rok 2014.) Zadruhé, Dan Brown stojí pevně nohama na zemi a úspěch ho nijak nezkazil. Zatřetí, historická Praha se svou ezoterickou minulostí by byla ideálním prostředím pro jeho další román.

Mohu mu dokonce nabídnout svůj dům jako místo jednoho dějství: je to úžasné sídlo postavené bohatým českým průmyslníkem, který jej vybavil skrytými prostory, znameními a symboly. Traduje se, že je zde ukrytý poklad a že je poznamenáno tragédií úmrtí pána domu. Děti majitele stihly uprchnout, ještě než areál zabrali nacisti. Poté je vystřídali Sověti a teď zde sídlí Američané. Tento dům byl po další čtyři desetiletí místem schůzek disidentů a byl dějištěm dalších dobrodružství studené války. Byl svědkem pádu komunismu a znovuobnovení české demokracie a také chvíle, kdy se sem nastěhoval syn československé oběti těch nacistických okupantů, kteří vyhnali původní obyvatele tohoto domu. „A v samém závěru je profesor Robert Langdon jmenován velvyslancem a přijede do Prahy, aby odhalil tajemství tohoto domu a města ...“

Bylo fajn strávit čas s Danem, jeho manželkou Blythe, agentkou Heidi Langovou a jeho celou skupinou a doufám, že je zde znovu brzy uvidím.

IN ENGLISH:

Will the Next US Ambassador To Prague Be ... Professor Robert Langdon?

This week I welcomed US novelist Dan Brown to Prague. Dan was here to talk about his most recent book, “Inferno,” the fourth in his Robert Langdon series. Dan has a unique ability to synthesize myth and fiction with faith and fact that has given me and millions of other readers around the world countless hours of reading pleasure.

Prague is abuzz over Dan's hints that he might write next about this beautiful and mysterious city. While I am bound by diplomatic protocol (and by that most sacred of obligations, the dinner table privilege) not to reveal our discussions, I can say three things.

First, Dan is studying the city very closely and is intrigued by it--who wouldn't be, it is Europe's most beautifully preserved historic city. (In fact, the New York Times just named Prague a top place to visit in the world in 2014). Second, he is completely down-to-earth and unspoiled by success, so he would fit right in here. Third, historic Prague with its esoteric past would be a perfect setting for one of his novels.

In fact, I can offer my house for a scene: a magnificent mansion is built by a wealthy Czech industrialist who fills it with hidden spaces, signs and symbols, and a rumored secret treasure, but scarred by tragedy when the patriarch dies; his children then flee the German invasion of 1938-39 only to have the Nazis occupy their compound; the invaders are in turn succeeded by the Soviets, then the Americans in the house. Four decades of dissident visitors and other Cold War adventure follow; the house then sees the fall of communism and the rebirth of Czech democracy; until finally the place is occupied by the son of a Czechoslovak victim of the same Nazi invaders who drove out the original occupants. "And finally, Professor Robert Langdon is appointed as Ambassador and comes to Prague to unravel the mysteries of the house and the city..."

It was fun to entertain Dan, his wife Blythe, his agent Heidi Lange and his entire group, and I hope to welcome them back soon.

Dan Brown a jeho obdivovalé / Dan Brown and his admirers

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | čtvrtek 16.1.2014 16:39 | karma článku: 17.11 | přečteno: 862x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.28 | Přečteno: 535 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2264
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde.

Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...