Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzdáváme čest hrdinům a obětem 11. září

Jsem si jistý, že každý z vás, kdo čtete tento blog, ví, kde byl 11. září 2001. Příběhy statečnosti a výjevy z této tragédie se staly nesmazatelnou součástí kolektivní paměti Spojených států i zbytku světa. 

Každý rok na výročí tohoto hrozného dne vzpomínáme na oběti útoků i na tisíce těch, kteří v následujících letech položili své životy během služby své vlasti. Na tragédii 11. září vzpomínají také přátelé Ameriky. Dnes budu Spojené státy reprezentovat na vzpomínkovém koncertě, který se koná ve Španělském sále Pražského hradu. Brněnská filharmonie zahraje pod taktovkou Američana Stevena Lipsitta mimo jiné Mozartovo, Verdiho a Dvořákovo rekviem.

Velvyslanectví USA v České republice uctilo oběti teroristických útoků z 11. září minutou ticha ve 14:46 středoevropského času, tedy přesně v moment, kdy před dvanácti lety začal první útok nárazem letadla do severní běže Světového obchodního centra. Ve svém projevu zaměstancům ministerstva zahraničí vzpomněl ministr John Kerry rodiny obětí i ty, kteří přišli o život během své služby vlasti. Sdílím s ministrem jeho pocity. Jako velvyslanec v České republice nikdy nezapomenu na dluh, který máme vůči těm, kteří 11. září zemřeli, i vůči Američanům a jejich spojencům, jež položili své životy při obraně naší sdílené bezpečnosti v následujícíh letech, a vůči jejich rodinám a blízkým. Oni všichni jsou hrdinové, a my na ně nikdy nepřestaneme myslet.

 

IN ENGLISH

We honor heroes and victims of 9/11

I’m certain that everyone who is reading this blog can recall where they were on September 11, 2001.  The stories of bravery and the images of the attacks are an indelible part of the collective memory of the United States and the world.

Every year, on the anniversary of that terrible day, we reflect on the loss of life, and on the thousands of our fellow citizens who have given their lives in the service of our country in the years since.  Friends of America also commemorate the tragedy.  Tonight, I will represent the United States at a memorial concert to be held in the Spanish Hall of the Prague Castle.  Conducted by the American Steven Lipsitt, the Brno Philharmonic will perform requiems by Mozart, Verdi, and Dvorak, among others, to honor the innocent victims who perished on September 11.

The U.S. Embassy in the Czech Republic observed a moment of silence at 2:46 PM today, in remembrance of the first of the four infamous attacks, which occurred at 8:46 AM, Eastern Standard Time, when an aircraft struck the World Trade Center’s North Tower.  In his address to the State Department workforce, Secretary Kerry urged us to remember the families of the victims, while reminding us that we can honor those who lost their lives through continuous service to our country. I share the Secretary’s sentiments.  As Ambassador to the Czech Republic, I never lose sight of the debt we owe to those who died on September 11; to the Americans and our allies who died in the defense of our shared security in the years thereafter; and to their families and loved ones.  They are heroes all, and we shall never forget them.

 

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | středa 11.9.2013 16:58 | karma článku: 14,88 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Norman L. Eisen

Zahájení čtvrtého ročníku festivalu Prague Pride

Měl jsem tu čest být při tom, když naše ambasáda podpořila všechny čtyři dosavadní ročníky festivalu Prague Pride, takže bylo docela příhodné, že mým posledním počinem ve funkci velvyslance USA v České republice bylo zahájení letošního ročníku této akce. Pod tímto odstavcem si můžete přečíst můj projev, který jsem přednesl těsně před slavnostním nasvícením glorietu v zahradě naší ambasády v duhových barvách na počest festivalu.

12.8.2014 v 13:38 | Karma: 21,93 | Přečteno: 4208x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Tři pilíře americko-českých vztahů: pevnější než kdy jindy

Jak se blíží můj odjezd z Prahy a já se připravuji na předání velvyslaneckých otěží mému nástupci a příteli Andymu Schapirovi, uvědomuji si, jak jsem hrdý na to, co náš ambasádní tým dokázal za téměř čtyři roky mého působení v Česku. Ve spolupráci s našimi kolegy z vládních i nevládních kruhů i z mnoha dalších oblastí české společnosti jsme dosáhli mnoha úspěchů, o nichž jsem se podělil během nedávných rozhovorů s novináři z MF Dnes, Práva, Hospodářských novin, Českého rozhlasu a TV Nova.

11.8.2014 v 17:38 | Karma: 18,68 | Přečteno: 1717x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Život jako v umělecké galerii

Když jsme se před několika měsíci po více než roce nastěhovali zpátky do naší rezidence, s radostí jsme se pustili do rozvěšování obrazů. Pokud máte k dispozici skoro 3000 čtverečních metrů, prostoru k hraní je skutečně hodně.

29.7.2014 v 13:46 | Karma: 14,00 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Pozdravy z USA – ekonomický a obchodní dialog s Čechy

Na našem pražském velvyslanectví jsme hrdí na to, jak jsme díky intenzivní spolupráci s českými partnery dosáhli za poslední čtyři roky více než stoprocentního nárůstu bilaterálního obchodu mezi ČR a USA. Je to třikrát více, než je průměr na ostatních amerických ambasádách v dalších státech EU za stejné období. Jeden z důvodů tohoto úspěchu jsou naše každoroční setkání, kde projednáváme strategii obchodních vztahů. Právě teď jsem ve Washingtonu pomáhal odstartovat třetí kolo těchto jednání, která nazýváme Americko-český ekonomický a obchodní dialog. Na první fotografii jsem společně s Vladimírem Bartlem z českého ministerstva průmyslu a obchodu, Matthewem Murrayem z Ministerstva obchodu USA a českým velvyslancem v USA Petrem Gandalovičem.

26.6.2014 v 16:12 | Karma: 14,42 | Přečteno: 617x | Diskuse| Ostatní

Norman L. Eisen

Na co jsme hrdí

Vynikající detašovaná jednotka americké námořní pěchoty, která střeží naše Velvyslanectví v Praze (minulý rok se naše jednotka umístila na prvním místě v Evropě), sídlí v tzv. Domě mariňáků.

23.6.2014 v 8:34 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde. Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky