Otevření Čermákovy školy

Slunce dnes v Praze svítilo a děti si zpívaly, a já jsem se nedaleko mé rezidence zúčastnil slavnosti při příležitosti přejmenování základní školy. Její nové jméno zní Základní škola Antonína Čermáka od mé rezidence v Bubenči v Praze 6 je vzdálena jen několik bloků. Ceremonie se také zúčastnila starostka Prahy 6 Marie Kousalíková a velmi vzácný host, Anton Cermak Kerner, Čermákův vnuk.

Antonín Čermák je asi nejslavnějším česko-americkým politikem. V roce 1931 byl zvolen starostou velkolepého města Chicaga a můj přítel Rahm Emanuel nám do Prahy poslal na videokazetě zdravici.

Čermák ztělesňuje myšlenku amerického snu. Narodil se v Čechách a jeho rodiče emigrovali do Spojených států před jeho prvními narozeninami. Pracoval v uhelných dolech v Illinois společně se svým otcem a dokonce prodával dříví na otop, než se z něj stal úspěšný byznysmen. Čermák má mnoho společného s dalším politikem ze Chicaga, prezidentem Barackem Obamou. Oba začali svou politickou kariéru ve státě Illinois – Čermák v roce 1902 a prezident Obama o 94 let později, v roce 1996.

Dnes jsme vzdali hold muži nejen za to, jak žil, ale také za to, jak zemřel. Čermák o svůj život přišel během pokusu o atentát na prezidenta Franklina D. Roosevelta v roce 1933. Jeho vnuk a další lidé na jeho život vzpomínají a Kerner při té příležitosti škole předal unikátní dar – jedinou známou barevnou fotografii Čermáka a tehdejšího československého prezidenta Tomáše G. Masaryka.

Bylo mi potěšením a ctí se této oslavy zúčastnit.

 IN ENGLISH:

Cermak School Opening

The sun was shining and children were singing in Prague today as I attended the renaming ceremony of an elementary school in my own backyard. The newly-named "Antonín Čermák Elementary School” is located just blocks from my residence in the Bubenec neighborhood of Prague 6. In attendance at the ceremony today was Marie Kousalíková, Mayor of Prague 6 and a very special guest Anton Cermak Kerner, the grandson of the man honored.

Antonín Čermák is probably the most famous Czech-American politican. In 1931, he was elected as Mayor of the great city of Chicago. The current Mayor of Chicago and my friend Rahm Emanuel sent a taped message to honor the day.

Čermák embodies the idea of the American dream. He was born in Czechoslovakia and his parents immigrated to the United States before his first birthday. He worked in coal mines in Illinois along side his father and even sold firewood from a wagon before building himself into a successful businessman. Čermák has a lot in common with another politician from Chicago, President Barack Obama. They both started their political lives in the Illinois State government, Čermák in 1902 and President Obama 94 years later in 1996.

Today we honored a man, not only for how he lived, but also how he died. Čermák died during an assassination attempt on president elect Franklin D. Roosevelt in 1933. His grandson and others celebrate his life and Kerner even provided the school with a unique gift, the only known color photograph of Čermák and then Czechoslovak President Tomas G. Masaryk.

I was honored and proud to be a part of this celebration.

 

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | úterý 14.5.2013 11:37 | karma článku: 12,87 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Norman L. Eisen

Život jako v umělecké galerii

29.7.2014 v 13:46 | Karma: 14,00

Norman L. Eisen

Na co jsme hrdí

23.6.2014 v 8:34 | Karma: 15,01

Norman L. Eisen

Jiné mistrovství

16.6.2014 v 14:42 | Karma: 12,74

Norman L. Eisen

Kolem světa za 80 bajtů

14.4.2014 v 15:57 | Karma: 12,82
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde. Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky