Do Česka přijel na misi významný imunolog Ranjan

Nedávno jsem na slavnostním obědě představil české vědecké komunitě dr. Mukula Ranjana, který je novým výzkumným spolupracovníkem ambasády. Ranjan je jedním ze sekčních šéfů Národního institutu pro výzkum alergií a infekčních nemocí, který patří pod světoznámý Americký národní institut zdraví [http://www.nih.gov]. Mezi jeho specializace patří nakažlivé choroby, genetika a vývoj embryí a je zároveň členem Americké patentové komory.  Od půlky dubna do konce května si Ranjan bude v Brně vyměňovat své znalosti a zkušenosti se členy Středoevropského technologického institutu  [http://www.ceitec.eu], Jihomoravského inovačního centra [http://www.jic.cz/home] a dalšími českými partnery. 

Dr. Ranjan je již druhým ambasádním výzkumným spolupracovníkem reprezentujícím jeden z mnoha programů, na nichž Češi a Američané v oblasti výzkumu, rozvoje a inovací participují. Mezi tyto programy patří:

Úřad pro námořní výzkum (ONR): ONR otevřel svou kancelář v Praze v roce 2010 s cílem rozšířit česko-americkou spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje. Kancelář sponzoruje výměnné pobyty a poskytuje finance na společné projekty s českými vědci. ONR v Česku podpořil granty v hodnotě více než milion dolarů v oborech jakými jsou zpracování různých zobrazení či proti-pirátské programy.

Vědecko-technologické konference: Spojené státy každý rok pomáhají organizovat akce, na kterých se scházejí nejlepší mozky našich obou zemí a diskutují novinky z výzkumu a vývoje. Na „Americko-české inovační konferenci“, která se konala v roce 2012 v Praze, se objevili významní vědci, podnikatelé a politici z obou zemí - například William Colglazier, vědecko-technologický poradce bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Na tuto událost přímo navázala „Česko-americká konference o udržitelné energii“, která se také konala v roce 2012, a na níž s ústředním projevem vystoupil ministr námořnictva Ray Mabus a nejvyšší představitelé průmyslu a energetiky.

Dohody v oblasti vojenského výzkumu: Na základě dohody o výzkumu, rozvoji, testování a vyhodnocování (RDT&E) podepsané v roce 2010 s českým ministerstvem průmyslu vznikla další oblast spolupráce. Na jejím základě například společně vyvíjíme vakcínu proti útoku biologickými zbraněmi.

Spolupráce v oblasti civilního využití jaderné energie: Americko-české partnerství v oblasti civilní jaderné energie posouvá obě země do popředí využívání tohoto obnovitelného zdroje energie pro 21. století, což bylo vyzdviženo dohodou mezi prezidentem Obamou a premiérem Nečasem o vytvoření Centra pro civilní jadernou spolupráci v Praze a stále více se rozvíjející spoluprací mezi vládou a akademickou obcí v této oblasti. Provoz centra bude zahájen ještě v letošním roce.

Americké firmy: Velké americké společnosti jako Microsoft, Procter&Gamble a Honeywell také spolupracují se svými českými partnery na výzkumu, vývoji a inovacích. Například, Eaton Center v Roztokách se chystá do roku 2017 přijmout až 300 technických odborníků.

Spojené státy a Česká republika jsou přirozenými partnery v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Cílem amerického velvyslanectví je, aby vědci z obou zemí spolupracovali ještě těsněji, a pobyt doktora Ranjana v Brně je toho nejnovějším důkazem.

 IN ENGLISH

For He's a Jolly Good (Science) Fellow

I recently hosted a lunch to introduce the Czech science and technology community to Dr. Mukul Ranjan, our newly-arrived Embassy Science Fellow. He is a branch chief at the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, part of the world-famous U.S. National Institutes of Health. Dr. Ranjan is an expert on infectious diseases, genetics and embryonic development and a member of the American Patent Bar. We invited him to Brno from mid-April until the end of May, on account of his intellectual property expertise, to consult with the Central European Institute of Technology (CEITEC); the South Moravian Innovation Center (JIC); and other Czech partners.

Dr. Ranjan is the Embassy’s second Science Fellow, representing one of many programs which enhance joint Czech and U.S. collaboration on research, development, and innovation. Others include:

The U.S. Office of Naval Research (ONR). ONR opened a regional presence in Prague in 2010 to advance our shared research and development capacity. ONR sponsors exchange visits and provides seed funding to foster collaboration with Czech scientists on research projects of mutual interest. ONR has funded grants in excess of one million U.S. dollars here in areas such as network intrusion detection, counter-piracy, and image processing.

Major S&T Conferences. Every year the U.S. helps bring together the best minds in both our countries to discuss research and development. The “U.S. – Czech Innovation Conference” held in 2012 in Prague featured prominent scientists, entrepreneurs, and policymakers from both countries, such as Dr. William Colglazier, Science and Technology Adviser to then-Secretary of State Clinton. The event led directly to the “Czech – U.S. Sustainable Energy Conference” also in 2012, which featured a keynote speech from Secretary of the Navy Ray Mabus and top energy officials, researchers and industry representatives.

Defense-Related Research Agreements. The Research, Development, Testing, and Evaluation (RDT&E) Agreement signed in 2010 with the Czech Ministry of Defense established a platform for cooperating on defense-related research. Through this agreement, we are, for example, jointly developing a vaccine against a potential weapon of biological warfare.

Civil-Nuclear Cooperation. The U.S.-Czech partnership on civil nuclear energy places the two countries together at the forefront of this vital 21st century renewable energy source – a fact highlighted by the agreement of President Obama and Prime Minister Nečas to establish a Center for Civil Nuclear Cooperation in Prague and the dynamic cooperation between government and academia to further research and innovation in the nuclear arena. The Center will open later this year.

U.S. Companies. Major American companies such as Microsoft, Proctor & Gamble, and Honeywell work with their Czech partners on research, development, and innovation. For example, the Eaton Center in Roztoky is planning to hire up to 300 engineers by 2017.

The U.S. and the Czech Republic are natural partners in the sphere of research, development, and innovation. The American Embassy is committed to bringing our researchers and innovators closer together, and Dr. Ranjan's presence in Brno is the latest domonstration of that.

 

Reklamy prezentované iDnes.cz v rámci blogu nemají žádnou spojitost s velvyslancem ani s velvyslanectvím USA. / Any advertisements presented by iDnes.cz in conjunction with this blog are not endorsed by the Ambassador or the U.S. government.

Autor: Norman L. Eisen | čtvrtek 25.4.2013 8:13 | karma článku: 11,21 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Norman L. Eisen

Život jako v umělecké galerii

29.7.2014 v 13:46 | Karma: 14,00

Norman L. Eisen

Na co jsme hrdí

23.6.2014 v 8:34 | Karma: 15,01

Norman L. Eisen

Jiné mistrovství

16.6.2014 v 14:42 | Karma: 12,74

Norman L. Eisen

Kolem světa za 80 bajtů

14.4.2014 v 15:57 | Karma: 12,82
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde. Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky