Vrtulníková univerzita – ČR and USA určují trendy chytré obrany

Spojené státy, Chorvatsko, Slovensko a Česká republika podepsaly předběžnou dohodu o zřízení Mnohonárodního střediska pro letecký výcvik v České republice. V novém centru bude probíhat výcvik a údržba helikoptér Mi-17 a Mi-171. Jsou to dva nejrozšířenější typy vrtulníků, které používají letky USA a Česka v rámci jejich misí pod velením NATO.

Když jsem například navštívil americké a české jednotky v Afghánistánu, vyměnil jsem svůj velvyslanecký Cadillac za českou helikoptéru typu Mi, která mě dopravovala po celé zemi (viz obrázek).

Středisko umožní pilotům z členských zemí NATO, aby společně trénovali podle jednotných standardů, tak aby během pozdějšího nasazení operovali co nejefektivněji. USA a další tři jejich partneři dohodu už podepsali, Maďarsko a Lotyšsko projevili také zájem. V budoucnosti se centrum může rozrůst o tréninkové kapacity nejen pro vrtulníky, ale i pro letadla.

Českem vedená iniciativa je úplně prvním projektem v rámci aliančního programu „Smart Defense“ (chytrá obrana), který USA formálně podepsaly. Účelem „Smart Defense“ je pomoci členským zemím společně pokrýt potřeby v oblasti obrany. Centrum bylo jedním z klíčových bodů, které vzešly z loňského summitu NATO v Chicagu, během něhož jsme společně s našimi spojenci diskutovali o bezpečnostních hrozbách a o způsobu, jak ochránit naše občany v době ztenčujících se finančních zdrojů. Mezi ně se řadí právě společný výcvik amerických a aliančních partnerů; strategické uvažování českých kolegů hrálo při zřizování helikoptérového centra významnou roli.

Samozřejmě nás čeká ještě spousta práce. Budeme muset vydat ještě hodně dolarů a korun, abychom občanům USA a České republiky zajistili takovou úroveň ochrany, jakou si zaslouží. Ale vzhledem k tomu, že naše oba národy mají společný cíl, věřím, že toho dosáhneme.

IN ENGLISH

Helicopter Harvard: Czechs and US Leading the Way in Smart Defense

The US, Croatia, Slovakia, and the Czechs have just inked a letter of intent to open a Multinational Aviation Training Center in the Czech Republic. The new Center will focus on training, operation and maintenance for Mi-17 and Mi-171 helicopters. These two types of helicopters are heavily used by the American and Czech fleets in NATO missions. For example, when I visited US and Czech troops in Afghanistan, I traded my ambassadorial Cadillac for a Czech Mi which ferried me around the country (see picture above).

The Center will enable pilots from NATO member states to jointly train with one another to the same standards, enabling them to operate effectively together in the field. The U.S. and three foreign partners have already signed up, and Hungary and Latvia have also expressed interest in participating. In the future, the Center may expand to include not only helicopters but also planes.

This Czech-led initiative is the very first NATO Tier-1 Smart Defense program which the U.S. has formally signed. Smart Defense is a NATO initiative for members jointly to meet their defense needs. This Center was one of the key Smart Defense initiatives that came to life during the 2012 Chicago NATO Summit, where we and our allies discussed the threats to security we face, as well as ways to keep our populace safe in an era of declining financial resources. Jointly training U.S. and
international partners was one of the decisions we reached, and Czech strategic thinking played an outsized role in getting the helicopter Center on track.

Of course, more work needs to be done. We will have to stretch our dollars and koruna as far as possible in order to give the people of the United States and the Czech Republic the level of security they deserve. But with the common purpose that characterizes out two nations cooperation, I am optimistic we will achieve our goals.

Autor: Norman L. Eisen | pondělí 25.2.2013 14:54 | karma článku: 14,20 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Norman L. Eisen

Život jako v umělecké galerii

29.7.2014 v 13:46 | Karma: 14,00

Norman L. Eisen

Na co jsme hrdí

23.6.2014 v 8:34 | Karma: 15,01

Norman L. Eisen

Jiné mistrovství

16.6.2014 v 14:42 | Karma: 12,74

Norman L. Eisen

Kolem světa za 80 bajtů

14.4.2014 v 15:57 | Karma: 12,82
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde. Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky