Reformy se šíří regionem / Reforms Spread In Region

29. 03. 2011 15:24:56
Musel jsem se smát, když se mě nedávno jeden novinář zeptal, co má moje nynější práce společného s tou předchozí. Faktem je, že Česko -- a celý tento region -- se potýká s etikou státní správy a reformami a to jsou právě témata, kterými jsem se zabýval tehdy i nyní.

Jen v posledních týdnech jsem o důležitosti boje s korupcí mluvil s premiérem, kterému jsem poděkoval za to, co vláda v této oblasti dělá, s ministrem vnitra jsem probíral detaily reformní iniciativy včetně změny pravidel lobbingu, dále jsem pořádal seminář o etice pro státní zástupce a věnoval se transparentnosti státní správy včetně návrhu nového zákona o veřejných zakázkách. Minulý týden jsem navíc organizoval tiskovou konferenci s novou nadací zabývající se transparentností státní správy a ochranou osob upozorňujících na nepravosti, takzvaných whistleblowerů.

Velvyslanec s premiérem.jpg

Skvělé na této práci je, že se netýká jen české vlády. Krajská a obecní zastupitelstva a zvolení úředníci také prosazují tyto reformy, o kterých jsem s nimi debatoval na svých cestách po Česku (během dvou měsíců jsem navštívil devět měst a těším se brzy na další). V posledním blogu jsem psal o těchto slibných krocích a tady je webová stránka neziskové organizace zabývající se jejich hodnocením.

Duch reformy se šíří celým regionem. Byl jsem poctěn, že jsem se mohl zúčastnit jako jeden z hlavních řečníků konference dvanácti středo- a východoevropských zemí v Záhřebu, na níž se sjeli politici, státní zástupci, členové občanských sdružení a další, kteří v místních vládách bojují proti korupci. Já jsem tam mluvil o svých zkušenostech s reformou americké vlády a na oplátku jsem se toho spoustu zajímavého dozvěděl od nich. Na konferenci přijela řada expertů z celého světa včetně mého přítele, generálního prokurátora Beau Bidena, který nabídnul svůj úhel pohledu na boj s korupcí z pozice ministra spravedlnosti státu Delaware.

Díky tomuto všemu jsem si uvědomil, že boj s korupcí a větší otevřenost vlády nejsou pouze domácími problémy, ale souvisí také s otázkou národní bezpečnosti. Pokud totiž veřejné zakázky nejsou transparentní, vlády platí přemrštěné částky za nekvalitní tanky a letadla. Pokud se stát nemůže spolehnout na efektivní právní systém, firmy se zdráhají v zemi investovat a ochuzeni jsou všichni. Pokud jsou úředníci schopni přijmout úplatek na hraničních přechodech, pak jsou všechny země méně bezpečné. Napadlo mě, zda bychom neměli k popisu úrovně správy věcí veřejných začít používat termín „bezpečnost řízení státní správy“.

Takže já mám nyní otázku pro vás, milí čtenáři: pokud byste mohli něčím pomoci v boji s korupcí, kdybyste mohli změnit alespoň jednu věc – co by to bylo? Nebo jinak - co je nejvíce nutné k tomu, aby se zmenšila korupce? Odpovědi prosím pošlete na adresu PraguePress@state.gov. Těším se na ně. Slibuji, že si je přečtu a některé z nich rozvedu ve svém dalším blogu. Na shledanou!

P. S. Máme zde vítěze soutěže z minulého blogu. Je jím Josef Souček a jeho otázka zní:

„Nemyslíte si, že Západ by měl být flexibilnější a neupínat se na jednu ideologii a politický systém? Je mi jasné, že jako americký velvyslanec musíte propagovat tradiční ideály demokracie, ale myslíte si, že demokracie může přežít v moderním a komplikovaném světě bez větších změn?“ Pan Souček dostane podepsanou knihu prezidenta Baracka Obamy Od slibu k činu (Audacity of Hope). Jaká je odpověď na jeho otázku? Budete si muset přečíst i můj další blog!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SPIRIT OF REFORM SPREADS THROUGHOUT THE REGION

I had to laugh when a reporter recently asked me what on Earth my current job had to do with my last one. In fact, the Czech Republic -- and the region – are grappling with government ethics and reform issues and, as ambassador, my job includes engaging on those issues.

In recent weeks alone I have discussed the importance of fighting corruption with the Prime Minister thanking him for the government’s efforts on this issue; engaged with the Interior Minister on the details of the government’s reform platform, including lobbying reform; hosted a training day for dozens of prosecutors on ethics and integrity; and spoken on government transparency, including on draft national public procurement legislation. Earlier last week I hosted a press conference with a new good governance foundation to raise awareness of whistleblower issues.

Ambassador at press conference.jpg

The great thing about this work is that it’s not limited to the national government in the Czech Republic. The regional and city governments and elected officials are also pursuing reforms, and I have traveled the country (nine cities in two months – and counting) brainstorming about these issues. I blogged last time about these promising efforts and here is an NGO website (in Czech) grading the local government entities.

The spirit of reform is also spreading throughout the Central and Eastern European region. I was honored to be one of the keynote speakers at a U.S.-supported conference for representatives of about twenty Central and Eastern European nations in Zagreb, Croatia the week before last. Those in attendance included elected officials, prosecutors, members of civil society and others who are leading the fight for reform in all of this region’s governments. I told them about my experiences in working to make our U.S. government more open, transparent and ethical during my time in the White House. I also learned a lot from them and their observations. This conference drew experts from all over the world, including my friend Attorney General Beau Biden, who came from Delaware to share his perspectives on fighting corruption as that state’s chief law enforcement officer.

All of this has made me realize that fighting corruption and making government more open and ethical are not just domestic issues. They are also national security issues. For example, when public procurement is not transparent then nations end up with inadequate armaments that compromise their national defense. When officials can be induced to accept bribes in connection with border crossings, then all of our countries are less secure. Indeed, I wonder whether we shouldn’t use the term “governance security” to describe the degree to which a nation is honestly and effectively administered.

So I have a question for you, my Czech readers: If you could do just one thing to fight corruption, if you could see just one thing changed – what would it be? What do you think is the most important thing that needs to happen to reduce corruption? Please send your answers to PraguePress@state.gov. I promise I will read them and I will talk about some of the more interesting ones in a future blog. Na shledanou!

P.S. The winner of the contest announced previously for the best question is Mr. Josef Soucek. He asked: “Don’t you think that the Western world needs to be more flexible, not to adhere to a single ideology and political system? I am fully aware that as the Ambassador of the USA you have to promote these traditional ideas of democracy, but do you think that this democracy can survive in the modern complex world without major changes?” Mr. Soucek will receive an autographed copy of President Obama’s book “The Audacity of Hope.” As for my answer to the question? You’ll have to check back and read my next blog entry!

Autor: Norman L. Eisen | úterý 29.3.2011 15:24 | karma článku: 17.94 | přečteno: 3389x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.79 | Přečteno: 235 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 407 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 580 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2264
Norman L. Eisen byl v letech 2010-2014 velvyslancem USA v České republice. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta. V roce 1991 získal doktorát na právech v Harvardu a v roce 1985 bakalářský titul na Brown University, vždy s vyznamenáním. Více se o Normanu L.Eisenovi dozvíte zde.

Podívejte se také na webové stránky velvyslanectví USA.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...